Csőszi Mónika - térségi tervező

Környezet
Térképezés
Digitális építésügy
Településtervezés
Térinformatika
Térségi tervezés

A térségi tervező szereti a vidéket, a városokat, falvakat, a zöldterületeket, érdekli, mitől működik összhangban természet, az épített környezet és az ember. Munkájában a területegységek hosszútávú használatának kigondolásával, megtervezésével foglalkozik. Feladatai lehetnek települési, regionális vagy országos, de akár nemzetközi lépékűek is. Ebben a szakmában együtt van a települések és ennél nagyobb léptékű területek hosszútávú fejlesztésének és rendezésének elképzelése, megtervezése és a folyamat koordinálása a különböző résztvevők között. Szerepet kap a szakpolitikai ismeret, a terület- és ingatlanhasználat szabályainak ismerete, az átfogó, stratégiai tervezés, a térbeli gondolkodás. Csőszi Mónika a Lechner Térségi Szakértői Osztályának munkatársa, tájépítész végzettséggel érkezett ehhez a hivatáshoz, de a sokféle végzettséggel rendelkező teamben vannak geográfusok, közgazdászok, akad közlekedéstervező és környezetgazdálkodási agrármérnök is. Csőszi Mónika tagja annak a szakmai csapatnak, amely 2023-ban Tájépítészeti Nívódíjat kapott 5 évig tartó tájkarakter kutatásban való szakmai munkájáért. 

Miniszótár:

zöldinfrastruktúra: a természet és a természetes folyamatok védelmének és javításának beépítése a területrendezésbe és a területfejlesztésbe, a meglévő természetes területek fenntartásával és hasznosításával. Például a városok vízproblémáinak kezelése a növényekre, a talajra és a természetes rendszerekre támaszkodva történik, támogatva ezzel a település és a környezet éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességét is.

tájkarakter: adott tájrészletre jellemző tulajdonságok és tájalkotó elemek együttese, amely az adott tájat a szomszédságától megkülönbözteti. Ezek a tulajdonságok természeti és ember által alkotott tájformáló tényezők összességéből adódnak össze. Az Agrárminisztérium átfogó országos kutatási program részeként indította el a hazai tájak karakter alapú számbavételét és értékelését, a kutatásban a Lechner Tudásközpont szakemberei, köztük Csőszi Mónika is részt vett. A kutatás eredményei a Természetem weboldalon ismerhetők meg. A kutatási program 2023-ban Tájépítészeti nívódíjat kapott. 

Közzétéve: 2024. február

Zene: Coffee Shop by PYC Music