Házunk, telkünk, tulajdonunk

Alkalmazásfejlesztés
Közigazgatás
Ingatlanügy

Házunk, telkünk, birtokunk, ingatlanunk – korunk polgárának kedves és fontos kifejezései.  A tulajdonviszonyok évezredek óta hatnak a társadalmak fejlődésére, a gazdaság stabilitására. Számos állampolgár legfontosabb vagyontárgya az ingatlana, mások számára az áhított jólét szimbóluma. Nem véletlen, hogy a tulajdoni igények sohasem évülnek el, és alkotmányos alapjog a magántulajdon védelme. Ezért a modern társadalom elképzelhetetlen lenne pontos telekkönyvi nyilvántartás nélkül. Persze el lehet játszani a gondolattal, hogy mivel járna, ha a rendszer például összeomlana?

Az ingatlan-nyilvántartás néhány átfogó gazdasági összefüggésének megvilágítására Iván Gyulát, a Lechner Tudásközpont vezető szakértőjét invitáljuk a stúdióba.

Iván Gyula okleveles építőmérnök, a BME Földmérőmérnöki szakán végzett 1989-ben, majd 5 évig oktatott is az egyetemen. 1994 óta a Földmérési és Távérzékelési Intézetnél, majd utódszervezeteinél dolgozik, 2019 óta a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. munkatársa, ingatlan-nyilvántartási vezető szakértő. A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság főtitkár-helyettese és több más hazai és nemzetközi földügyi szervezet tisztségviselője.

Közzétéve: 2024. március