Pacskó Vivien - távérzékelési szakértő

Távérzékelés
Geodézia
Térinformatika

Pacskó Vivien távérzékelési szakértő, a Lechner Tudásközpont Űrtávérzékelési Osztályán dolgozik, főként mezőgazdasági célú űrfelvételeket elemez. Az ELTE-n végezte el a földtudományi alapszakot, majd a geofizikus mesterszakot, űrkutató, távérzékelő szakirányon. Ma az ELTE PhD hallgatója. De ez csak egy a lehetséges irányok közül, melyek az űrtávérzékelés felé vezetnek, kollégái az Űrtávérzékelési Osztályon környezetgazdálkodási agrármérnökök, programtervező matematikusok, informatikusok vagy geológusok, de a térképészek és geográfusok is találkoznak egyetemi képzésük során űrfelvétel-elemzéssel. Munkája az űrfelvételek vizsgálatán kívül, adatelemzésből, Python fejlesztésből, fejlesztők és megrendelők közötti kapcsolattartásból, koordinációból áll.

Miniszótár:

fedvény: a fedvény kifejezés több jelentése közül adásunkban ez a kifejezés a digitális térképek, űrfelvételek rétegeit jelenti. Külön réteget alkothat például a például: a domborzat, a vízhálózat, az infrastruktúra, az épületek vagy a növénytakaró

gyep: a gyep szó itt nem az angol kastélykertek és golfpályák makulátlan fűszőnyegét jelenti, hanem olyan hasznosítatlan, vagy mezőgazdasági területet, amely gyepalkotó növényfajokkal borított, amely természetes folyamatok, vagy mesterséges telepítés útján alakult ki. Az űrfelvétel elemzés szempontjából kimondottan a mezőgazdasági gyepterületekről, leginkább legelőkről, kaszálókról, egynyári takarmánynövények termesztésére használt területekről van szó. A legalább 5 éve fennálló gyepek megőrzésére hazánkban komoly előírások vonatkoznak.

belvíz: A belvíz olyan állóvíz, amely nagyobb esőzések, hirtelen hóolvadás vagy a talajvíz szintjének emelkedése miatt keletkezik. Nem tud természetes módon elszivárogni, mert a talaj felső rétegei már telítődtek vízzel. Ha a belvíz hosszabb ideig van jelen, az kárt okoz a mezőgazdaságban mert, a növények gyökérzete a tartósan vizes közegben károsodik.

aszály: az aszály olyan időszak, amikor jelentősen kevés csapadék hullik, vagy ha a csapadékmennyiség egészben véve eléri is a megszokottat, de a magas hőmérséklet miatt a talaj párolgási vesztesége jelentősen megnő, hosszabb időre terjedő szárazság áll be. A növényzet – például a gyepek – fejlődését a szükséges nedvesség hiánya megakasztja, sőt annak pusztulását is okozhatja

szénháztartás: a szén teljes körforgásának megértése a levegőben, a talajban és a vízben. A gyepek szénháztartásának ismerete az űrfelvételek elemzésében azért fontos, mert ha tudjuk, mennyi szén van a talajban, eredményesebben tudunk felkészülni az éghajlati változásokra.

Közzétéve: 2024. február

Zene: Coffee Shop by PYC Music