Varga Norbert - földmérő mérnök, igazságügyi földmérő szakértő

Földmérés
Környezet
Térképezés

Egy olyan ember segít nekünk megérteni ennek a szakmának a lényegét, aki maga azt vallja, hogy a szakmája egyben a hobbija is. Ő mondta: aki földmérőnek áll, annak gumicsizmában a bozótban és öltönyben a tárgyalóasztalnál egyaránt meg kell állnia a helyét. Varga Norbert terepen és irodában egyaránt dolgozik, földmérő mérnökként hosszú évek óta a Lechner Tudásközpont Alaphálózati és Államhatárügyi Osztályát vezeti, a munkában maga is aktívan részt vesz, akár valamelyik államhatáron van feladat, akár egy nemzetközi határügyi találkozón kell képviselnie Magyarországot. 

Az államhatár megjelöléséért, a határjelek karbantartásért, az ezzel kapcsolatos földmérési munkálatokért, valamint az államhatár felméréséért és dokumentálásáért hazánkban a Lechner Tudásközpont felel. A jogilag és geodéziailag egyértelműen meghatározott, és a természetben egyértelműen megjelölt államhatár biztonságot, kereteket ad, kijelöli nem csak az állam területét, de a jogok és kötelezettségek határait is. A Lechner Tudásközpont gondoskodik Magyarország 2215,3 km hosszú, csaknem 22 000 államhatárjellel jelölt határának földmérési-térképészeti munkáiról, a határjelek időszakos karbantartásáról, pótlásáról, a határvonal egyértelmű láthatóságának megőrzéséről. Az államhatár felmérésében és megjelölésében a Lechner Tudásközpont szorosan együttműködik a Rendőrséggel, amely az államhatár rendjének védelméért felel.  Mindkét szervezet szakemberi részt vesznek a szomszédos országokkal létrehozott határbizottságok adminisztratív munkáiban, illetve a terepi határmunkákban is, összehangolva a határjel-karbantartási, földmérői feladatokat. 

Miniszótár:

Határjelek: a határtáblák egyedi határjelek, melyeket az államhatárügyi földmérő szakemberek műtárgyakon, például egy hídon helyeznek el. Vannak más egyedi jelek is, például útburkolatban elhelyezett fémplakettek, ilyen található a Somoskőújfalu–Sátorosbánya közötti úton, vagy sziklajelek, amelyekre a Zemplénben akad példa. A legkülönlegesebb határjel a Baradla-barlangrendszer Domica-ágában lévő barlangi határkő, amely az egész világon egyedinek számít.

Közzétéve: 2024. május

Zene: Coffee Shop by PYC Music